Jak wybrać robot kuchenny?

Robot kuchenny znacznie ułatwia codzienne przygotowanie posiłków. Te nowoczesne maszyny pozwalają na przyśpieszenie pracy w kuchni. Oszczędność czasu sprawia, że możemy zająć się innymi rzeczami lub spędzić radosne chwile z rodziną czy przyjaciółmi. Duża różnorodność produktowa nasuwa pytanie: które urządzenie kupić? Oto kilka podpowiedzi.

  1. Czym są roboty kuchenne?
  2. Na co zwrócić uwagę przy zakupie robota kuchennego?
  3. Jak myć roboty kuchenne?

Czym są roboty kuchenne?

Robot kuchenny to wieloczęściowe urządzenie elektryczne pozwalające na przygotowanie posiłków. Praktycznie każde urządzenie tego typu wyposażone jest w różnej wielkości pojemniki z nożami, które pozwalają na cięcie, krojenie, szatkowanie produktów spożywczych. Misy i końcówki wykorzystuje się podczas gotowania różnych dań. To właśnie za pomocą popularnych i zaawansowanych robotów kuchennych szybko poszatkujemy cebulę, pokroimy twardą marchewkę na sałatkę czy zmielimy ziemniaki na placki. W ten sposób praca w kuchni jest ułatwiona i przyśpieszona. Nic więc dziwnego, że sprzęty te cieszą się ogromną popularnością. Można ich używać praktycznie codziennie. Robot kuchenny szczególnie sprawdzi się w większych rodzinach, gdzie do przygotowania jednego posiłku potrzeba naprawdę dużo czasu. Obecnie roboty kuchenne znacznie różnią się od swoich poprzedników. Są mniejsze i o wiele łatwiej je konserwować. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie robota kuchennego?

Pierwszym czynnikiem, na jaki warto zwrócić uwagę przy wyborze robota kuchennego jest jego moc. To właśnie ten parametr określa, jak szybko działa sprzęt i czy poradzi sobie z twardymi produktami. Producenci oferują skuteczne urządzenia o mocy już 600 W. Najmocniejsza grupa to roboty kuchenne o mocy silnika powyżej 1400 W. Najczęściej produkty tego typu mają silnik o mocy w przedziale od 900 W do 1000 W. Takie rozwiązanie jest idealne w domowych warunkach. Wyższe parametry sprawdzają się przede wszystkim w restauracjach czy lokalach gastronomicznych (podobnie jest w przypadku blenderów). Równie ważnym czynnikiem jest pojemność misy. W tej kwestii klienci mają spory wybór. Najmniejsze pojemniki nie przekraczają 1,8 litra. Prawdopodobnie trudno użyć ich do mieszania ciast czy szatkowania większej ilości składników. Z drugiej strony są stosunkowo małe, więc nadają się do kuchni o niewielkiej powierzchni. Jeśli zależy nam na większej pojemności, to można wybrać urządzenie z misą od 2 do 2,5 litra. 

Za szybkość i skuteczność pracy robota odpowiada nie tylko moc silnika, lecz także ilość obrotów na minutę. Oczywiście im jest ich więcej, tym lepiej. Do podstawowych produktów należą te, które pozwalają na regulację obrotów do około 500. W bardziej zaawansowanych urządzeniach stosuje się bezstopniową regulację. Profesjonalne sprzęty tego typu osiągają nawet kilkadziesiąt tysięcy obrotów na minutę i wykorzystuje się je najczęściej w większych lokalach gastronomicznych. 

Jak myć roboty kuchenne?

Każdy robot kuchenny musi być odpowiednio konserwowany. Pojemniki z nożami można bez obaw czyścić w zmywarkach. Profesjonalne nabłyszczacze do zmywarki wysokiej klasy sprawiają, że roboty kuchenne nawet przy wysokim stopniu użytkowania dobrze się prezentują. Regularne mycie zapewnia najwyższy stopień higieny, a przecież przygotowanie posiłków powinno odbywać się w bezpiecznych warunkach. Praktycznie wszystkie akcesoria i końcówki można bez problemu umyć w zmywarkach. A końcówek może być w zestawie sporo. Do kompletu dołączone są różne ostrza oraz akcesoria do robienia ciast.