Kasze i makarony na wagę – w co je zapakować?

Kupowanie kasz i makaronów na wagę to coraz popularniejsza opcja. Pozwala ograniczyć ilość plastikowych opakowań, a tym samym produkowanych śmieci. Rozwiązanie jest dostępne w ekologicznych sklepach, ale staje się coraz popularniejsze nawet hipermarketach. W co zapakować produkty, aby były odpowiednio zabezpieczone i nie straciły swoich właściwości? Sprawdź najciekawsze propozycje.

Pakowanie sypkich produktów do wielorazowych opakowań – dlaczego warto?

Pakując kasze czy makarony do wielorazowych opakowań, zmniejszasz ilość produkowanych śmieci. W ten sposób pozytywnie wpływasz na środowisko i po prostu jesteś eko. Nie jest to jednak jedyna zaleta, która wynika z tego rodzaju decyzji zakupowych. W ten sposób pośrednio zwiększasz świadomość ludzi wokół siebie, pokazując, że jednorazówki nie są dobrym i etycznym, a przede wszystkim jedynym wyborem. Ułatwiasz sobie również organizację: przyniesione zakupy możesz od razu wstawić do spiżarni czy szafki. Nie musisz ich przesypywać, a po chwili wynosić z domu worka pełnego śmieci i jednorazówek.

W co zapakować sypkie produkty? TOP 3 rozwiązania

Opakowania na sypkie produkty powinny spełniać kilka ważnych wymogów. Przede wszystkim muszą je zabezpieczać przed rozsypaniem się. Cała kuchnia w ryżu czy ulubionym makaronie zdecydowanie nie poprawia humoru. Powinny również zabezpieczać produkty spożywcze przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych, a także być bezpieczne w kontakcie z żywnością. Ważne jest również to, aby dostęp do ich wnętrza był łatwy. To ułatwi pakowanie i rozpakowywanie konkretnej opcji, a przy tym całe zakupy czy gotowanie. Warto też zadbać o to, aby wybrane opakowanie było po prostu estetyczne i wygodne w użytkowaniu. Dzięki temu chętniej będziesz z niego korzystał.

1. Papierowe torebki

Papierowe torby są najprostszym rozwiązaniem, ale jednocześnie w pełni skutecznym. Wyglądają estetycznie, niewiele ważą i są wygodne w przenoszeniu. Ich wadą jest jednak ograniczona żywotność. Łatwo je zniszczyć, a przy tym nie są odporne na wilgoć – pod jej wpływem osłabia się ich struktura. 

2. Duże worki 22 x 30 cm i w innych rozmiarach

Duże worki 22 x 30 cm to rozwiązanie wielorazowe zero waste. Można je prać, a modele z zaciąganym sznurkiem zabezpieczają zawartość przed rozsypaniem się. W związku z przechowywaniem żywności najlepiej wybierać worki 22 x 30 cm z naturalnych tkanin: bawełny, juty czy naturalnego lnu. Duży worek 22 x 30 cm będzie świetnie wyglądał w kuchni i w spiżarni, a przy tym jest lekki, więc z łatwością zabierzesz go na zakupy. 

3. Szklane słoje

To opcja bezpieczna dla sypkich produktów. Wystarczy odkręcić nakrętkę, aby zyskać dostęp do wnętrza słoika, a następnie ją zakręcić, aby zabezpieczyć produkt. Słoiki dobrze i estetycznie się prezentują, a także są wielorazowe. Pamiętaj jednak, by delikatnie się z nim obchodzić – rozbite szkło tworzy ryzyko skaleczenia. 


Pakowanie sypkich produktów w wielorazowe opakowania, jak np. worek 22 x 30 cm, ułatwi organizację przestrzeni, a także pozwoli ograniczyć ilość produkowanych śmieci. Warto wyposażyć się co najmniej w niektóre ze wspomnianych propozycji, aby być bardziej eko.