Prawdopodobnie nikogo nie należy przekonywać, iż bez garnków o gotowaniu nie mam mowy. Stanowią one główne akcesorium kuchenne. Ich dobór jest dość duży. Różnią się formatami, typami, produktami wykonania oraz zastosowaniem. Jakie więc garnki wybrać, aby dobrze sprawdziły się w naszej kuchni? Wybór garnków jest bardzo duży, co sprawia że nie wiemy który wybrać i czym się kierować przy wyborze.
Garnki do kuchenki. Jak dobrać?
Pośród teraz dostępnych kuchenek rozróżniamy trzy główne typy – gazowe, elektryczne oraz płyty indukcyjne. Są również modele gazowo-elektryczne, inaczej takie, jakie mają dwa typy palników. W dwóch podstawowych wypadkach wybór garnków nie powoduje żadnego kłopotu, ponieważ pasują do nich każde typy urządzeń kuchennych. Jeżeli natomiast jesteś właścicielem kuchenki indukcyjnej, musisz pamiętać, iż używać na niej można jedynie parę wariantów garnków (sprawdź je tutaj).
Odpowiedni, więc jaki?
Dobry garnek to taki, w jakim z łatwością przyrządzimy odmienne potrawy, bez zagrożenia, iż nam się coś podpali. By uzyskać taki rezultat musimy przede wszystkim sprawdzić grubość podłoża oraz tworzywo z którego zrobione jest własne naczynie. Wielowarstwowe dno (zwykle 3-6 natomiast chociażby 11 powłok) zapewnia odpowiednie przekazywanie ciepła, jakie dostarczane jest systematycznie po całej przestrzeni podłoża, poprzez co usuwa się zagrożenie podpalenia gotujących się potraw.
Standardowy garnek do gotowania na co dzień
Trwałe, standardowe garnki w rozmaitych rozmiarach to potrzebne akcesorium każdej kuchni. Sprawdzą się w codziennym przyrządzaniu posiłków – gotowaniu zupy, kartofli, makaronu warzyw i duszeniu mięsa. Przydatne też w przygotowywaniu potraw jednogarnkowych, takich jak gulasz, leczo lub bigos. Standardowe garnki to owe z dwoma zaczepami, szczególnie w komplecie z pokrywą. Dostępne w rozmaitych objętościach, odcieniach, kształtach oraz zrobione z rozmaitych materiałów. Do kupienia samodzielnie czy jako zestaw garnków do gotowania (duży wybór garnków tutaj)
Garnki aluminiowe
Są niezwykle lekkie oraz opalają się 16 razy szybciej aniżeli garnki ze stali, co zdecydowanie oddziałuje na szybkość przyrządzenia potraw. Ich kolejnym plusem jest relatywnie niewielka cena. Natomiast garnki aluminiowe uznawane są za niekorzystne dla zdrowia z racji tego, iż podczas gotowania oraz przechowywania części aluminium przedostają się do jedzenia. W kontakcie z kwaśnymi potrawami / elementami mechanizm tenże występuje 2 razy szybciej. Wygodnym wyjściem będą więc garnki z aluminium anodowanego inaczej tłumacząc – utlenionego (duży wybór garnków aluminiowych znajdziesz w tym miejscu)