Cegła w kuchni – wady i zalety tego rozwiązania!

Poszukujący nowych rozwiązań projektanci oraz lubiący eksperymenty właściciele mieszkań prześcigają się w nietypowych rozwiązaniach. Cegła na ścianach jest jednak powszechnie znana już od długiego czasu. Jak ten materiał sprawdzi się w kuchni?

Efektowne wykończenie kuchni

Propozycja ceglanych ścian w kuchni spodoba się na pewno wszystkim tym, którzy nie mają sprecyzowanego planu wystroju tego wnętrza. Cegła na ścianie w kuchni zawsze będzie wyglądała dobrze i doda stylu wszystkim meblom. Co więcej, materiał ten można pomalować na dowolny kolor, kiedy obecny styl znudzi wzrok. Doskonały i prosty sposób na odświeżenie wnętrza w przyszłości. Cegła w kuchni to korzystna inwestycja, pod warunkiem, że zadbasz o zaimpregnowanie materiału i będziesz czyścił ceglaną powierzchnię na bieżąco.

Cegła w kuchni, czy jest praktyczna?

Kuchnia jest jednym z najbardziej eksploatowanych miejsc w domu, nic dziwnego zatem, że wybierając materiały do jej urządzenia, decydujemy się na te najbardziej praktyczne. W końcu nikt nie ma ochoty remontować mieszkania zbyt często! Cegłę można z powodzeniem zaliczyć do materiałów praktycznych:

  • Odporna na zniszczenia, działanie wody i uszkodzenia mechaniczne.
  • Tłumi dźwięki dochodzące z pomieszczenia, co jest dodatkowym atutem, jeśli chodzi o kuchnię. 
  • Ceglane ściany pasują niemal do każdego rodzaju mebli i wykończeń.

Ten naturalny materiał niestety ma również swoje wady. Przede wszystkim nie będzie wyglądał dobrze w małych pomieszczeniach, a po drugie, by cegła na ścianie w kuchni faktycznie wyglądała pięknie dziesiątki lat, wymaga odpowiedniej pielęgnacji i bardzo dużej dbałości w czyszczeniu. 

Cegła do kuchni, jaką wybrać?

Ceglana ściana przywodzi na myśl soczystą czerwień wpadającą w pomarańcz, czyli standardowy odcień cegły. Taki styl pokrycia ścian ma tę zaletę, że nada oryginalności każdemu typowi wnętrza, od nowoczesnego po mocne retro. Fani białych wnętrz z pewnością z radością wykorzystają białą cegłę lub podobny odcień beżu, które zawsze będą kojarzyły się z estetycznym i czystym wnętrzem, co idealnie sprawdzi się w kuchni. Warto zastanowić się, jaki materiał będzie lepszy: cegła czy może jej doskonała imitacja? Imitacja wygląda równie pięknie, jest lżejsza i do tego tańsza. Jednak za większą delikatnością idzie również mniejsza wytrzymałość. To nie problem, jeśli chcesz ozdobić tylko fragment ściany, najlepiej taki nienarażony na działanie wody lub tłuszczu. Do ozdobienia wszystkich ścian w kuchni zdecydowanie bardziej polecana jest prawdziwa cegła.