Jak poprawnie nakryć stół?

Organizacja wykwintnej kolacji czy uroczystego przyjęcia zmusza nas do zapoznania się z podstawowymi zasadami savoir-vivre dotyczącymi nakrycia stołu. Jak się okazuje, nie wszystko jest takie proste i oczywiste, jednak dzięki zapoznaniu się z nimi nasi goście będą zachwyceni, a my nie popełnimy żadnego błędu.

Savoir-vivre

Zasady savoir-vivre mogą dotyczyć naszego zachowania się w wyjątkowych sytuacjach, wyglądu i prezencji, sposobu jedzenia i picia oraz nakrywania stołu. Chcąc prawidłowo nakryć stół, powinniśmy dowiedzieć się m.in.:

  • jak poukładać sztućce,

  • jakiego rodzaju kieliszki podać w zależności od wariantu napoju,

  • jak ułożyć serwetki,

  • jakie rozstawić talerze obiadowe.

Jak poprawnie ułożyć talerze?

Prawidłowe nakrycie stołu opiera się na właściwym rozmieszczeniu naczyń. Zastawa stołowa powinna zostać umiejscowiona w odległości 2 cm od krawędzi stołu. Pierwszy musi zostać położony duży płaski talerz, który w fachowym języku nazywany jest podtalerzem bądź talerzem serwisowym. Jego zadaniem jest wyznaczenie środka nakrycia. Spełnia on również funkcję podstawki, na której układa się kolejne elementy zastawy. Jeśli chodzi o wygląd tego naczynia, dobrym rozwiązaniem jest, aby jego kolor różnił się od pozostałych talerzy. Należy jasno zaznaczyć, że z tego elementu nie spożywa się posiłku.

Kolejne elementy zastawy stołowej układa się podłóg menu. W przypadku serwowania przystawek, zupy, dania głównego oraz słodkiego deseru, na podstawę w pierwszej kolejności musimy układać duże talerze obiadowe przeznaczone do dania głównego. Następnie należy ustawić talerze do przekąsek. Po skonsumowaniu przez gości przekąsek powinniśmy zabrać talerze i postawić na talerzach obiadowych, głębokie talerze do zupy zaś talerzyki deserowe podać po zebraniu talerzy po skończonym głównym posiłku.

Wzór zastawy stołowej

Oprócz prawidłowego ułożenia zastawy stołowej ważna jest również jej jakość, wzór i kolor. To ona nadaje charakter całemu przyjęciu. Największą popularnością cieszą się zastawy wykonane z porcelany, które są niezwykłe trwałe, w tym odporne na zarysowania i pęknięcia. Klasycznym rozwiązaniem są białe, gładkie talerze lub te z subtelnymi wzorkami. Jednym z miejsc, gdzie możemy dostać oryginalną zastawę jest sklep Recucina.

Dostępne tam talerze różnią się kształtem oraz wzornictwem, dzięki czemu każdy z nas ma możliwość wyboru tego zestawu, który najbardziej odpowiada jego upodobaniom.

Podsumowując, przed zorganizowaniem przyjęcia bądź wystawnej kolacji, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir-vivre oraz wybrać zastawę, która podkreśli charakter całego przyjęcia.