Na jaką szafę chłodniczą się zdecydować?

Przygotowywanie na bieżąco ciepłych posiłków to jedno, ale trzeba też zadbać w branży gastronomicznej o przedłużenie świeżości produktów i potraw, do czego niezbędna okazuje się być szafa chłodnicza. Urządzenie to nie jest tym samym co zamrażarka, gdzie magazynuje się sporą ilość mrożonek. Produkty zużywane na bieżąco muszą być schładzane do czasu ich wykorzystania. Do zamrażarki trafiają, gdy mamy ich w nadmiarze lub nie zostaną zużyte w najbliższym czasie. Nie można zapomnieć o szafach chłodniczych na różnego typu napoje, gdyż wielu klientów ceni sobie możliwość wypicia czegoś chłodnego, szczególnie podczas ciepłych dni. W szafach trzymane są również wyroby cukiernicze, lody i szereg innych produktów. Witryny chłodnicze pełnię też funkcję reklamy, dlatego ich wybór powinien być dobrze przemyślany.

Jak wybrać szafę chłodniczą?

Na stronie internetowej https://gastromix.pl/3057-szafy-chlodnicze dostępnych jest wiele rodzajów szaf chłodniczych, dlatego wybór odpowiedniego urządzenia może być nie lada wyzwaniem. Warto mieć wobec tego na uwadze kilka istotnych kwestii, aby ułatwić sobie zadanie. Do wyboru mamy szafy chłodnicze apteczne, przeszklone jedno- lub obustronnie, na zaplecze, mroźnicze. Jako że urządzenie to będzie użytkowane całodobowo przez praktycznie cały rok, należy zawęzić swoje poszukiwania tylko do tych naprawdę dobrej jakości, sprawdzonych, renomowanego producenta, cieszących się pozytywnymi opiniami użytkowników. Musi być ono niezawodne, praktyczne, trwałe, ekonomiczne, proste w obsłudze. Funkcjonalna szafa chłodnicza powinna być wyposażona w liczne półki, a jej wnętrze estetycznie wykonane z dobrej jakości materiałów. Znaczenie mają także uchwyty do otwierania drzwi pod kątem wygody i żywotności urządzenia. Nawet jeśli producent zapewnia o niskiej awaryjności swojego produktu, trzeba liczyć się z tym, że może on ulec awarii, szczególnie na skutek długotrwałej, intensywnej eksploatacji. Bardzo ważną kwestią będzie wobec tego zwrócenie uwagi na serwis. Renomowani dostawcy działają szybko i niezawodnie. Nie można też pominąć informacji o długości gwarancji na kupiony sprzęt.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

W przypadku urządzeń gastronomicznych ich producenci udzielają zwykle dwunastomiesięcznej gwarancji, ale nie jest to regułą. Warto zdecydować się na opcję wydłużonego okresu gwarancyjnego. Na solidny sprzęt jego producent nie ma obiekcji co do przedłużenia gwarancji, gdyż jest przekonany o jego bezawaryjności. Kolejną kwestią przy wyborze szafy chłodniczej będzie efektywność energetyczna. Jako że jest to urządzenie użytkowane nieustannie, co wymaga stałego źródła zasilania, trzeba liczyć się z niemałymi kosztami eksploatacyjnymi. Im większe zużycie energii, tym wyższe będą wydatki z tym związane. W celu uzyskania oszczędności zaleca się wybrać ekonomiczne urządzenia, najlepiej takie z linii ekologicznych produktów, które mają mniejsze zapotrzebowanie energetyczne. Pomimo tego, że koszty inwestycyjne w ich przypadku są wyższe, można mówić o dużych oszczędnościach w skali roku.